Tradycje kulinarne Korei Magdalena Tomaszewska-Bolałek



/HANAMI/

Tradycje kulinarne z różnych stron świata od dawna mnie interesowały. Każdy region ma własne potrawy, napoje, a nawet przyprawy które są dodawane do dania, w celu dodania wyjątkowego smaku. Nie tak dawno temu, zaznajomiłem się z książką o niezwykłych słodyczach z Kraju Kwitnącej Wiśni. Mając więc możliwość zapoznania się z publikacją tej samej autorki, tym razem o kulinarnych obyczajach Korei, nie mogłem nie skorzystać z okazji.

Autorka prowadzi nas przez wieki, przedstawiając nam produkty i dodatki, jakie mają największe znaczenie w tworzeniu dań, deserów a nawet napoi w tymże regionie. Jest to niezwykle zróżnicowana kuchnia, bowiem Koreańczycy bazują przede wszystkim na tradycjach żywieniowych krajów sąsiadujących. I tak chiński ryż i herbata, czy japońskie sushi na stałe się wpisały w menu Korei. Nie znaczy to, że kuchnia ta opiera się tylko na zapożyczeniach. Na przestrzeni wieków wytworzyła się niezwykle różnorodna, pachnąca i zdrowa mieszanina potraw, tworząc niepowtarzalny koktajl.

Kraj Porannej Ciszy, w tej książce to niezwykle bogaty smakowo region, w którym zapewne każdy znajdzie coś dla siebie. Doskonale wydana pozycja, która oprócz licznych zdjęć, ciekawostek, zawiera także przepisy na niektóre potrawy. Także sami możemy spróbować tego, co nasze kubki smakowe zapewne przyjmą z entuzjazmem.


Jak to pięknie powiedziano na okładce, ta książka to historia kultury opowiedziana poprzez jedzenie. Zdecydowanie się zgadzam. Zachęcam do lektury.

Komentarze